Blogopmaak

Gewijzigde aanpak beoordeling energie-audit door RVO

Rinto Dusée • 26 november 2021

Beoordeling EED-audit is gewijzigd

Sinds 1 juli van dit jaar dienen de energie-audits te worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hiervoor dient gebruik gemaakt te worden van het eLoket.

Echter, dit is niet de enige wijziging die plaatsvindt. Hieronder vindt u een korte opsomming van de andere wijzigingen die sinds 1 juli 2019 gelden omtrent de EED-verplichting:

  • Pré-advies komt te vervallen. In het verleden was het mogelijk, voor grote organisaties, om met het zogeheten kernteam van omgevingsdiensten af te stemmen hoe de energie-audit aan te pakken. Hierbij werd met name afgestemd welke locaties werden betrokken in het onderzoek en welke werkwijze zou worden gehanteerd. Voor kleinere organisaties was er ook de mogelijkheid om met de desbetreffende omgevingsdienst om tafel te gaan om de aanpak te bespreken. Dit pré-advies is nu komen te vervallen en eventuele gemaakte afspraken zijn niet meer geldig. Het is ook niet mogelijk om vooraf een plan van aanpak in te dienen bij RVO.
  • Verantwoordelijkheid energie-audit. In het verleden was in veel gevallen onduidelijkheid over wie nu precies verantwoordelijk is, op gebouwniveau, voor de energie-audit, maar ook voor het treffen van besparende maatregelen. Er werd gesproken over het feit dat de verantwoordelijkheid lag bij de drijver van de inrichting. Om meer duidelijkheid te scheppen over bij wie de verantwoordelijkheid ligt wordt nu het volgende gesteld:
  • In de situatie “1 gebouw met 1 gebruiker” is de gebruiker verantwoordelijk. Het maakt niet uit of de gebruiker eigenaar of huurder is van het gebouw;
  • In de situatie “1 gebouw met meerdere gebruikers (b.v. kantoor)” is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk (indien de eigenaar onderdeel uitmaakt van een EED-plichtige onderneming);
  • In het geval van een winkelcentrum met meerdere gebruikers geldt dat de individuele gebruikers (iedere winkel) verantwoordelijk is voor de uitvoering van een eigen energie-audit; In het geval er in een dergelijk pand collectieve voorzieningen aanwezig zijn dan is de eigenaar verantwoordelijk voor deze collectieve voorzieningen.   


Er zijn echter ook situaties waarin het niet geheel duidelijk is hoe te handelen. In dit soort situaties kan Assidusee u ondersteunen om inzichtelijk te maken wie verantwoordelijk is voor de EED-verplichting.

  • Rapportageformat. Het rapportage format van de EED is gewijzigd. RVO heeft een nieuw format gepubliceerd wat nog slechts bestaat uit één energie-auditrapport waarin alle vestigingen zijn opgenomen.
  • Maatregelen. De audit beperkt zich niet langer tot alleen de erkende maatregelenlijsten, maar dient ook andere kansrijke en/of duurzame maatregelen in kaart te brengen.


Mocht u nog vragen hebben rondom de energie-audit schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

16 december 2021
This is a subtitle for your new post
16 december 2021
This is a subtitle for your new post
16 december 2021
This is a subtitle for your new post
door rinto.dusee 16 december 2021
This is a subtitle for your new post
door Rinto Dusée 26 november 2021
Energiemonit oring is verplicht!
door Rinto Dusée 26 november 2021
Energie & kosten besparen door inzicht in uw verbruik sgegevens
Meer posts
Share by: